غنی ‌سازی آرد گندم با آهن

 


  

غنی ‌سازی مواد غذایی با ویتامین‌ها و املاح برای پیشگیری و درمان بیماری‌ های ناشی از برخی ریزمغذی ‌ها مفید است. بهترین راه برای گسترش و پیشرفت در غنی‌ سازی، انتخاب ماده ی غذایی مناسب است.


ویژگی‌ های ماده ی غذایی مناسب برای غنی ‌سازی

1- غذای عمده ‌ی مردم منطقه باشد.

2- هزینه‌ ی تهیه ‌ی آن بالا نباشد.

3- غنی‌ سازی در طعم غذا تغییر محسوسی ایجاد نکند.

4- این غذا بیشتر توسط گروه‌های در معرض خطر(آسیب پذیر) استفاده شود.


مهم ترین ماده غذایی برای غنی سازی در ایران

بهترین غذای انتخابی در کشور ما آرد گندم است. بر اساس تحقیقات، حدود نیمی از انرژی مصرفی روزانه‌ ی مردم کشور ایران و کشورهای همسایه از طریق نان گندم تأمین می ‌شود. علاوه بر این، گندم بیشترین تولید و مصرف غلات در جهان را به خود اختصاص داده است.

آرد گندم منبع خوبی از تیامین (ویتامین B1)، ریبوفلاوین (ویتامین B2)، نیاسین (ویتامین B3)، پیریدوکسین (ویتامین B6)، فولات ، ویتامین E،  آهن و روی می ‌باشد.

بیشتر مواد مغذی در لایه‌های خارجی دانه ‌ی گندم، یعنی سبوس آن وجود دارند. به همین دلیل در طول فرآیند آسیاب مقدار این مواد کاهش می‌ یابد.

برای جبران مواد از دست رفته، آرد گندم در کشورهای توسعه یافته با تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین و آهن و در برخی کشورها حتی با کلسیم،  فولات، ویتامین A  و D  غنی ‌سازی می ‌شود.


غنی ‌سازی آرد گندم با آهن

براساس بررسی ‌های صورت گرفته بیشترین کمبود ریزمغذی‌ها در سطح جهان به آهن  اختصاص دارد که باعث ابتلای درصد زیادی از افراد جامعه به کم‌ خونی ناشی از فقرآهن شده است. در نتیجه همواره شخص و جامعه، آسیب‌های اقتصادی- فرهنگی زیادی را متحمل می ‌شوند.


علل ابتلا به کم‌ خونی فقرآهن

- دریافت ناکافی غذاهای حاوی آهن

- جذب ناکافی آهن در بدن

- رعایت نکردن اصول بهداشتی

- عدم دسترسی به امکانات بهداشتی

- پایین بودن سطح سواد و آگاهی

مواد غذایی حاوی تانن‌ مانند چای، و وجود فیتات در نان تخمیر نشده، جذب آهن را کاهش می‌دهند. ولی مصرف غذاهای حاوی ویتامین C جذب آهن را بالا می ‌برد.


عوارض کم‌ خونی

ضعف، کاهش مقاومت بدن در برابر عفونت، کم ‌اشتهایی،  عدم تمرکز، کاهش قدرت یادگیری، کاهش توان‌ کاری و بالاخره عوارض نامطلوب اقتصادی- سیاسی و فرهنگی از عواقب کم‌ خونی می ‌باشد.

کم ‌خونی در زنان ‌باردار  به تاخیر در رشد رحم و افزایش مرگ و میر جنینی، تولد نوزادان با وزن کم و کاهش شدید سطح هموگلوبین و هماتوکریت، و در نهایت به افزایش مرگ و میر منجر می ‌گردد.


سیاست ‌گذاران در زمینه ‌ی جبران فقر آهن باید متوجه نکات زیر باشند:

- ممکن است دریافت آهن کافی باشد، ولی جذب آن کم باشد.

- در اغلب موارد، فراهم زیستی آهن کم است و به همین دلیل جذب نمی‌ شود.

عفونت‌های انگلی  روده‌ در فقر آهن دخالت دارند.

- مواد غذایی حاوی تانن‌ها مانند چای  و وجود فیتات در نان تخمیر نشده، جذب آهن را مختل می‌ کند.

- غذاهای حاوی ویتامین C  جذب آهن را بالا می ‌برد.


راه های جلوگیری از کم خونی ناشی از فقر آهن

- دریافت کافی آهن

- بالا بردن جذب آهن

- کاهش میزان آهنی که به دلایل مختلف از دست می ‌رود (بیماری‌ های انگلی، خونریزی و...)


  


راهکارهای مبارزه با کمبودهای غذایی

- مکمل یاری (SUPPLEMENTATION)

- تعدیل و تنوع غذایی (DIVERSIFICATION AND MODIFICATION DIETARY)

- آموزش تغذیه (NUTRITION EDUCATION)

- غنی ‌سازی (FORTIFICATION)

روش‌ غنی‌ سازی، نگرش مناسب و مطمئن برای حل مساله‌ ی کمبود برخی ریزمغذی‌ها است.


فرآیند غنی ‌سازی آرد گندم با آهن

ترکیب مورد استفاده برای غنی ‌سازی آرد گندم با آهن، سولفات فرو می ‌باشد که می ‌توان به نسبت 30 PPM استفاده نمود. در صورت استفاده از عنصر آهن باید 60 PPM استفاده شود. سولفات فرو نسبت به عنصر آهن از کیفیت تغذیه‌ای بالاتری برخوردار است.

هزینه ‌ی کلی غنی ‌سازی نان با آهن تقریباً حدود 03/0 دلار آمریکا به ازای هرشخص در 1سال زندگی او می ‌باشد که حدود 2 دلار به ازای هر نفر در کل عمرش هزینه دارد. این در حالی است که سود اقتصادی گسترش این تولیدات در منطقه، حداقل 15000 دلار آمریکا به ازای هر نفر در طول زندگی ‌اش می ‌باشد.

مراحل فرایند شامل موارد زیر است:

1- افزودن ریزمغذی‌ ها به آرد گندم در انتهای فرآیند آسیاب گندم.

در این روش ساده، ابتدا ریزمغذی‌ها را با هم مخلوط و در انتهای آسیاب به آرد گندم اضافه می ‌کنند.

2- افزودن ریزمغذی‌ های مورد نیاز به خمیر نان، قبل از پخت.


غنی سازی آرد در ایران

طی سالیان متمادی در کشورهای پیشرفته مانند آمریکا و کانادا و ... غنی ‌سازی به‌ صورت همگانی صورت گرفته است که نتایج مثبتی به همراه داشته است. برای اولین بار در کشور ایران در شهر اصفهان، طرح پایلوت غنی ‌سازی آرد مصرفی با آهن، با حمایت سازمان بهداشت جهانی و صندوق کودکان ملل متحد انجام شد که نتایج آن زمینه‌ ساز تحقیقات و بررسی‌های بعدی گردیده است.

به امید این که در کشور با کمک مطالعات و تحقیقاتی که صورت گرفته، غنی ‌سازی به عنوان یک فعالیت مثبت اصولی صورت گیرد و نتایج فراوان آن را شاهد باشیم.

منبع:http://www.tebyan.net

خداحافظ شیوه های سنتی

images/20070506/bye.jpg
 
:یکی از محصولات کشاورزی که در کشور ما به میزان زیادی تولید و مصرف می شود، برنج است تقاضای زیاد برای این محصول سبب شده است که بخش قابل توجهی از اراضی کشاورزی معادل 615 هزار هکتار به تولید برنج اختصاص یابد و در نتیجه تعداد زیادی از کشاورزان به تولید و عرضه این محصول اشتغال داشته باشند.
یکی از مراحل تولید برنج آماده کردن زمین برای کشت است که شامل دو مرحله شخم عمیق و غیرعمیق و یک مرحله تسطیح می شود با توجه به ویژگی ها و شرایط اراضی کشت برنج تنها ماشین شخم زنی مناسب و رایج تیلر است. زیرا تیلر با وزن کم خود علاوه بر این که از قابلیت حرکت در زمینهای آبی شالیزارها برخوردار است ، باعث فشردگی خاک این اراضی نیز نمی شود. روش شخم زدن و تسطیح سنتی با تیلر به گونه ای است که کاربر برای ایجاد برخی از حرکتهای تیلر مانند دور زدن ، بالا آوردن گاوآهن و... باید به دنبال تیلر در زمین راه برود. این راه رفتن فرد به دنبال تیلر علاوه بر آن که سرعت عملیات شخم زنی را کاهش می دهد، به خاطر شرایط فیزیکی زمین و وجود حشرات در این اراضی ، صدمات و جراحاتی را به کاربر وارد می کند.

انسان همواره با تکیه بر نیروی تفکر خود سعی در شناخت هر چه بیشتر جهان پیرامون خود داشته است. در حوزه مادی این شناخت راه را برای عرضه طرحها و راه حلهای جدید برای رفع نیازها می گشاید. محصور بودن انسان در زمان و مکان همواره به نوعی او را ملزم ساخته تا از امکانات موجود و قابل دسترس خود در همان زمان استفاده کند.
بعد از این که انسان کشاورزی را آموخت ، در ابتدا برای کاشت دانه های خود در زمین با استفاده از ابزاری چوبی در زمین حفره ای کوچک ایجاد کرده و پس از قرار دادن بذر در این حفره ، سطح آن را با خاک می پوشاند. انیکاها در امریکای جنوبی و مصریان باستان مانند اغلب فرهنگ های بومی جهان به این شیوه کاشت را انجام می دادند. حتی امروزه نیز صدها هزار کشاورز در امریکای مرکزی و جنوبی از این روش برای کاشت غلات استفاده می کنند. با این وجود از زمانهای گذشته با توجه به تفاوت شرایط محیطی در هر منطقه ، روش دیگری نیز برای آماده سازی زمین برای کشت وجود داشته که همان شخم زدن زمین پیش از کاشت بذر است.
از آنجا که منبع انرژی مناسب و قابل استفاده انسان اولیه انرژی ماهیچه ای خود و حیوانات اهلی بوده است ، ابزارآلات اولیه شخم نیز بر این اساس طراحی شده و به کار گرفته شده اند. براساس بررسی های انجام شده در قرنهای شانزدهم تا هجدهم میلادی ، نیروی اسب و انسان برای به کار انداختن خیش های چوبی مورد استفاده در مزارع کشاورزی لازم و ضروری بوده است.
سال 1797 میلادی اولین گاوآهن توسط چارلز نیوبولد در امریکا اختراع شد. سال 1819 گاوآهن دیگری توسط جترو وود در نیویورک ساخته شد که از نظر طراحی با نمونه پیشین اندکی متفاوت بود. در این نمونه اشکالات موجود در اولین گاوآهن ساخته شده تا حدودی از میان برداشته شد. این ابزار از آهن ریخته گری در سه قطعه ساخته شد که در نتیجه یک قطعه شکسته شده را می توان بدون تعویض کل دستگاه خارج و با قطعه دیگری جایگزین کرد. این دستگاه در آن زمان بشدت مورد استقبال کشاورزان قرار گرفت و تعداد زیادی از این گاوآهن ها ساخته و به فروش رسید. از آن پس شاهد تحولات بسیاری در طراحی ابزارآلات کشاورزی بوده ایم که با هدف تسهیل فرآیند کشاورزی برای کشاورزان صورت گرفته است.

کاهش زمان و هزینه

محققان دانشگاه علم و صنعت موفق به طراحی و ساخت یدک شخم زن تیلر شده اند که با هدف افزایش راحتی کاربر و همچنین افزایش بازدهی عملیات شخم زنی شالیزارها انجام شده است.
به گفته مهندس رضا غفوری آهنگر، دانش آموخته کارشناسی ارشد مهندسی مکانیک این دانشگاه و مجری این طرح ، در این پژوهش یدکی ای طراحی و ساخته شده است که هنگام شخم زدن زمین کشاورزی به تیلر بسته شده و کاربر از آن برای نشستن استفاده می کند. محل نشستن کاربر در این یدک باید براساس مطالعات ارگونومی طراحی شود تا راحتی کاربر را تا حد امکان تامین کند. در طراحی باید افزایش بازدهی و کاهش هزینه در عملیات آماده سازی زمین را مد نظر قرار داده و به وزن و هزینه کم برای تولید یدک به عنوان اصول اولیه طراحی توجه نمود.
عملیات شخم زنی و تسطیح به روش سنتی علاوه بر آن که نیازمند وقت و هزینه بسیار است ، صدمات و جراحاتی را نیز به کاربر وارد می کند. اگر سطح زیرکشت و میزان تولید برنج در کشور، سهم هزینه عملیات شخم زنی ماشینی در هزینه کل تولید برنج ، تعداد تیلرهای زراعی موجود در کشور و نیروی کار مورد نیاز برای شخم سالانه اراضی کشاورزی اختصاص یافته به تولید برنج در سطح کشور را مورد بررسی قرار دهیم ، بر اهمیت کاهش زمان و هزینه عملیات شخم زنی و همچنین تسهیل فرآیند کشاورزی برای کاربران در حین انجام عملیات پی خواهیم برد.

با استفاده از ابتکار دانشگاه علم وصنعت بازده کشت برنج به طور خودکار افزایش خواهد یافت

جالب است بدانید در کشور 121875 تیلر موجود است که بیش از 70 درصد این تعداد، زراعی هستند. این در حالی است که 75 درصد از کل شالیزارهای کشور به وسیله تیلر شخم زده می شود. توجه به اطلاعات آماری موجود درخصوص میزان کاربرد تیلر، نشان دهنده اهمیت طرحهایی است که به بهبود بازدهی و افزایش راحتی کاربران منجر می شود.
در این طرح پژوهشی ، محققان موفق به ایجاد تغییراتی اساسی در طراحی بهینه یدک شخم زن شده اند که مزایای بسیاری را از جهات مختلف در بر خواهد داشت.
عدم نیاز به راه رفتن کاربر در زمین کشاورزی هنگام شخم زدن و عملیات تسطیح علاوه بر این که سرعت عملیات شخم زنی را افزایش می دهد، از ایجاد هرگونه صدمه و جراحت به کاربر ممانعت به عمل آورده و سبب راحتی کاربر هنگام شخم زنی می شود. براین اساس با تلفیق دو عملیات شخم زنی و تسطیح ، زمان و هزینه در نظر گرفته شده برای انجام کار به مراتب کاهش خواهد یافت.
این در حالی است که حفظ حرکت تیلر در حالت عادی برای راحتی کاربر، روش نوینی است که شخم زدن را تسهیل می کند:
در این طرح ، کاهش وزن مجموعه یدک و همچنین کاهش هزینه ساخت آن برای سهولت جابه جایی و کاهش هزینه نهایی تولید از دیگر اهدافی است که تحقق یافته است.

از گذشته تا امروز

به گفته غفوری ، یدک هایی که پیش از این ساخته شده اند، به کاربران این امکان را می دهند هنگام کار روی زمین کشاورزی ، در حالت نشسته فعالیت کنند. اما این یدکها فقط در هنگام شیارزنی استفاده می شوند. از آنجا که این یدکها متناسب با کاربرد خود اندازه کوچکتری دارند، قابلیت های حرکتی لازم برای یدک شخم زن را نیز ندارند به طوری که این یدکها، با اتصالی کاملا ثابت به تیلر متصل می شوند.
در یدک طراحی شده ، علاوه بر ایجاد امکان نشستن کاربر، طراحی ویژه ای برای مکانیسم اتصال مورد توجه قرار گرفته است که برای نخستین بار برای حفظ حرکتهای عادی تیلر در هنگام شخم زدن ، حرکتهای مورد نیاز یدک نیز ایجاد می شود. در حالت کلی طراحی یدک شخم زن برای تیلر می بایست به گونه ای صورت گیرد که با حفظ قابلیت های قبلی ، امکانات جدیدی را نیز به آن اضافه کند.
با بررسی عملکرد تیلر به این نتیجه خواهیم رسید که استفاده از گاوآهن و ابزار تسطیح به گونه ای است که در اکثر مواقع تنها یکی از آن دو مورد نیاز است و علاوه بر آن بر حسب نوع زمین ، عمق شخم و تسطیح باید تنظیم شود.
پیش از ساخت یدک طراحی شده لازم است وضعیت کاربر را مورد بررسی قرار دهیم. بنابراین با استفاده از قابلیت های نرم افزار Catia پس از مونتاژ یدک و تیلر وضعیت کاربر را بر اساس پارامترهای عددی مورد مطالعه قرار می دهیم. این نرم افزار به ما امکان می دهد برای طراحی یک ابزار، ابتدا با استفاده از مراجع محدوده های مناسب تغییرات درجه آزادی مشخصی از بدن را به عنوان داده های مرجع و وضعیت کاربر هنگام به کارگیری ابزار به عنوان خروجی کیفیت این وضعیت به صورت عددی در محدوده صفر تا 10 توسط نرم افزار ارائه شود که در صورت پایین بودن آن عدد، وضعیت کاربر را به میزان محدودی با توجه به دیگر قیود طراحی تغییر می دهیم تا به نتیجه مطلوب نزدیک شویم.
پس از طراحی و ساخت ، نمونه اولیه در شالیزارها مورد استفاده قرار گرفت و عملکرد آن بررسی شد که نتایج آن تا حد قابل قبولی رضایت بخش بوده است و درنتیجه بخش عمده ای از اهداف طراحی محقق شده است با استفاده از یدک شخم زن تیلر در شالیزارها، مشکلات روشهای سنتی تا حد زیادی کاهش یافته است. امید است تا با تکمیل و توسعه طرح ، انتظارات کشاورزان برآورده شده و مشکلات آنها تا حد ممکن کاهش یابد.تاکنون رایزنی های لازم با ارگان های مختلف صورت گرفته و در صورت تحقق حمایتها دستگاه یدک شخم زن به تولید انبوه خواهد رسید و کشاورزان می توانند زمستان امسال برای آماده سازی و شخم زمین های خود از دستگاه های یدک شخم زن که دارای قیمت مناسبی است ، استفاده کنند.

حبوبات و ماهی برای قلب مفید هستند

images/20070507/fish-food.jpg
 
جام جم آنلاین: تحقیق نشان داد غذاهای دارای حبوبات و ماهی بیشترین تاثیر را در ممانعت از ابتلا به بیماری قلب دارند. 
محققان آمریکایی می گویند ماهی و حبوبات دارای چربی سیر کننده ، بهتر از غذاهایی هستند که دارای روغن زیتون و گردو هستند.
لورانس رودیل، رئیس گروه تحقیق دانشگاه وک ورست گفت: غذاهایی خالی از مواد چربی ساز دارای کلسترول بهتر از روغن های سیرکننده هستند.
محققان گفتند: با آن که هر دو نوع این چربی ها برای بدن مفید هستند اما توصیه می شود از روغن هایی استفاده شود که به طور مستقیم سیرکننده نباشند.