دستگاه آبیاری کنترل با تلفن همراه بدون نیاز به اپراتور ساخته شد

دستگاه آبیاری کنترل با موبایل ، تایمر الکتریکی و سنسور رطوبتی الکترونیکی با قابلیت بازو بسته نمودن شیر برقی و آبیاری موجی بدون نیاز به اپراتور توسط دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی آب واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی ساخته شد.

برهان محمدی نوکنده سازنده این دستگاه روز یکشنبه در گفت‌وگو با خبرنگار علمی ایرنا گفت: این دستگاه دارای قابلیت کنترل از سراسر کشور و تمام نقاط تحت پوشش شبکه مخابراتی کشور است.

وی با اشاره به اینکه دستگاه فوق سه حالت مختلف برای آبیاری دارد، افزود: آبیاری با تلفن همراه و تایمر الکترونیکی حالت ابتدایی این دستگاه است که با توجه به محاسبات انجام شده از روی فرمول (پنمن- مانتیس) یا هر فرمول دیگری برای برآورد نیاز آبی گیاه در فصل رشد است.

وی در ادامه به حالت دوم این دستگاه یعنی آبیاری موجی اشاره کرد و افزود: در علم مهندسی خصوصا در بخش آبیاری سطحی جلوگیری از روان آب و هدر رفت آب از انتهای مزرعه مسئله مهمی است ، یکی از این روش‌ها آبیاری موجی است که به علت عدم وجود امکانات معمولا بکار برده نمی‌شود بدین شکل که به محض آنکه آب به انتهای مزرعه رسید جریان قطع گردیده و به آب فرصت نفوذ داده می‌شود و بعد از مدت زمان مشخص مثلا ‪ ۱۰‬دقیقه جریان برقرار شده و این سیکل ادامه دارد.

این دانشجوی واحد علوم و تحقیقات گفت: حالت سوم سنسور رطوبتی، در واقع متمایزکننده این دستگاه از نمونه‌های داخلی مشابه است که با بررسی های انجام شده از سازمان ثبت اختراعات و مالکیت‌های صنعتی نمونه‌های مشابه این دستگاه در کشور موجود است، ولی هیچ یک سنسور رطوبتی هوشمند نداشتند.

آبیاری با این روش هر نوع نیاز به زارع و اپراتور آبیاری و برآورد نیاز آبی گیاه را از سیستم حذف می‌کند.

وی ادامه داد: دراین روش اهم متر برای اندازه‌گیری رطوبت خاک استفاده شده است که به محض آنکه رطوبت خاک به حد اشباع رسید شیر بسته شده و به مرور زمان که رطوبت خاک کاهش یافت و به حد مجاز از قبل تعیین شده رسید با کاهش عقربه اهم متر شیر آب باز شده و آبیاری تا حد اشباع انجام می‌شود.

به گفته محمدی نوکنده این دستگاه که جزئی از پایان نامه کارشناسی ارشد وی است به مرحله طراحی و اجرا درآمد و مشکل‌ترین بخش طراحی این دستگاه بعد از طراحی مدارات الکترونیکی و جمع بندی مدارات، طراحی گیربکس قدرتی برای باز و بسته نمودن شیر آب بود زیرا با دست طراحی و ساخته شده است.

وی افزود: مشابه این دستگاه تاکنون ساخته نشده و در کل ضریب اطمینان دستگاه حدود ‪ ۸۰‬درصد برآورد شده که به علت عدم وجود امکانات کافی ‪ ۲۰‬درصد خطا برای آن در حالت آبیاری با موبایل درنظر گرفته شده است ولی در حالت- های آبیاری موجی و آبیاری با سنسور رطوبتی الکترونیکی ضریب اطمینان آن به ‪ ۹۰‬درصد خواهد رسید.

منبع:http://keshavarzejavan.com